Składniki
FARSZ:
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Przyprawy: pieprz, sól, majeranek
CIASTO:
- 300 g Mąki na pierogi
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz w zimnej wodzie a następnie zaparz. Potrzebne ci będzie do tego 1,5 szklanki wrzątku. Zaparzoną soczewicę należy odstawić do momentu aż napęcznieje. Następnie gotuj ją razem z przyprawami do momentu w którym powstanie lepka masa. Rozgotowaną soczewicę należy rozgnieść lub zmiksować. Pokrojoną cebulę należy podsmażyć, a następnie dodać ją do soczewicy. Dodaj drobno posiekany czosnek i jajko. Wedle uznania dopraw farsz przyprawami.
CIASTO:
Do mąki dodaj olej, jajko oraz wodę i zagnieć. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką by zapobiec przywieraniu ciasta do blatu. Wykrój kółka, a na środek każdego z nich wyłóż łyżkę farszu i sklej brzegi formując pierogi.
Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku, około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.