Pierogi z soczewicą

Składniki

FARSZ:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: pieprz, sól, majeranek

CIASTO:

  • 300 g Mąki na pierogi
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie a następnie zaparz. Potrzebne ci będzie do tego 1,5 szklanki wrzątku. Zaparzoną soczewicę należy odstawić do momentu aż napęcznieje. Następnie gotuj ją razem z przyprawami do momentu w którym powstanie lepka masa. Rozgotowaną soczewicę należy rozgnieść lub zmiksować. Pokrojoną cebulę należy podsmażyć, a następnie dodać ją do soczewicy. Dodaj drobno posiekany czosnek i jajko. Wedle uznania dopraw farsz przyprawami.

CIASTO:

Do mąki dodaj olej, jajko oraz wodę i zagnieć. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką by zapobiec przywieraniu ciasta do blatu. Wykrój kółka, a na środek każdego z nich wyłóż łyżkę farszu i sklej brzegi formując pierogi.

Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku, około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii