Składniki
Ciasto:
- 500 g Mąki na pierogi Młyny Polskie
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g stopionego masła
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g białego sera twarogowego
- Opakowanie cukru waniliowego
- Cukier biały
- 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól. W suchych składnikach tworzymy lekkie wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wygniatamy przez 12 minut, stale podsypując stolnicę mąką. Po tym czasie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie dobrze odciśnięty twaróg wkruszamy do miski, słodzimy do smaku i dokładnie mieszamy. Gdyby masa serowa była zbyt sucha, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części, z których wałkujemy cienkie placki. Pozostałe części ciasta warto przykryć ściereczką kuchenną lub folią, aby nie wyschły. Z rozwałkowanego ciasta szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, w które nakładamy około 1-1,5 łyżeczki farszu. Zlepiamy pierogi dzieląc kółka na połowę i łącząc brzegi. Możemy również stworzyć ozdobną falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku w dużym i szerokim garnku. Musimy pamiętać, żeby nie gotować ich zbyt dużo na raz – nasze pierogi mogą się wtedy posklejać. Gotujemy je na wolnym ogniu, czekając około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Po odcedzeniu możemy polać jeszcze ciepłe pierogi masłem lub podawać je z jogurtem naturalnym i owocami.
Smacznego