Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

 Ciasto

  • 3 szklanki Mąki pszennej domowej typ 650
  • 1 szklanka  ciepłej wody
  • 1 jajko

  Farsz:

  • 35 g suszonych grzybów
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do przygotowania farszu gotować suszone grzyby w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną (ok. 1 szklanka wody). Odcedzić, zachowując wodę i posiekać drobno. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapustę odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać i dobrze odcisnąć, a następnie posiekać. Dodać do zeszklonej cebulki wraz z grzybkami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje (ok. 15-20 min.). Do przygotowania ciasta do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć – wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.) wyjąć je i najlepiej od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały. Pierogi podawać z zeszkloną cebulką lub ze skwarkami. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii