Pieczone pierogi ze szpinakiem

Składniki

  • 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 450
  • śmietana 18% 200 ml
  • margaryna do pieczenia
  • jajko
  • szpinak mrożony lub świeży
  • cebula
  • czosnek (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do przygotowania farszu cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu. Nastawić olej na patelni i podsmażyć cebulę ze szpinakiem i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i opcjonalnie wyciśniętym czosnkiem. Farsz odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę, śmietanę i margarynę wyrobić ze sobą, aż ciasto uzyska konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie go. Następnie podzielić ciasto na 2-3 części. Każdy kawałek rozwałkowywać do grubości około 2 mm i wyciąć z niego możliwie dużo kół, np. za pomocą szklanki. Na środek okrągłych kawałków wykładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka, gdy wycinaliśmy zwykłą szklanką) uważając, żeby nie pobrudzić jego krawędzi. Następnie zamykamy pieroga i dociskamy końcówkę palcami robiąc małą falę. Opcjonalnie możemy dognieść zamknięcie zębami widelca, ale uważając żeby nie przedziurawić ciasta. Pierogi wykładamy na blachę np. na papier do pieczenia. W miseczce rozbełtujemy surowe jajko, którym smarujemy delikatnie pierogi aby nadać im szklisty, ładny wygląd. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180-200° na około 15 min i pieczemy aż uzyskają złoty kolor.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii