Składniki
- 3 łyżki Mąki Szymanowskiej pszennej
- 1 cebula, posiekana
- 4 duże marchewki, posiekane
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 l wody
- 4 łyżki bulionu drobiowego w proszku
- 500 g świeżych brokułów w różyczkach
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 15 g posiekanej natki pietruszki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondelku na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, marchew i czosnek i podsmażać 5 minut, mieszając od czasu do czasu aż wszystko zmięknie. Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody i dodać bulion w proszku; doprowadzić do wrzenia. Dodać podsmażoną mieszankę z cebuli. Dodać brokuły, odkładając na bok kilka różyczek, które będą dodane tuż przed końcem gotowania. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem od 15 do 20 minut lub do momentu kiedy brokuły lekko zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i odłożone różyczki brokuła. W szklance wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody aby powstał rzadki roztwór. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie, stale mieszając, powoli dodawać mieszaninę z Mąką,Szymanowską, aby zagęścić zupę do pożądanego stanu. Dodać sos sojowy i pieprz i dobrze wymieszać. Podawać zupę na gorąco lub na zimno.