Zupa-krem z brokułów

Składniki

  • 3 łyżki Mąki Szymanowskiej pszennej
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 duże marchewki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 l wody
  • 4 łyżki bulionu drobiowego w proszku
  • 500 g świeżych brokułów w różyczkach
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 15 g posiekanej natki pietruszki

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w rondelku na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, marchew i czosnek i podsmażać 5 minut, mieszając od czasu do czasu aż wszystko zmięknie. Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody i dodać bulion w proszku; doprowadzić do wrzenia. Dodać podsmażoną mieszankę z cebuli. Dodać brokuły, odkładając na bok kilka różyczek, które będą dodane tuż przed końcem gotowania. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem od 15 do 20 minut lub do momentu kiedy brokuły lekko zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i odłożone różyczki brokuła. W szklance wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody aby powstał rzadki roztwór. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie, stale mieszając, powoli dodawać mieszaninę z Mąką,Szymanowską, aby zagęścić zupę do pożądanego stanu. Dodać sos sojowy i pieprz i dobrze wymieszać.  Podawać zupę na gorąco lub na zimno.

Zobacz wszystkie przepisy