Tarta z malinami

Składniki

  • 150 g Szymanowskiej mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 jajko
  • olej kokosowy
  • krem mascarpone:
  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • ½ buteleczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g malin do dekoracji

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy wcześniej pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder i jajko. Zagniatamy ręcznie ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika, a później przekładamy do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na cienki placek – jeżeli ciasto jest jeszcze kleiste można dodać mąki. Część ciasta zawijamy na wałek, z którego pomocą przekładamy je do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Wystające brzegi odcinamy przykładając do nich wałek. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Tarte pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 ºC, aż ciasto uzyska złoty kolor. Schłodzony ser mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na sztywny krem, zimną śmietanką. Gotowy krem wykładamy na spód tarty, a nim układamy maliny. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy