Składniki
- 150 g Szymanowskiej mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- olej kokosowy
- krem mascarpone:
- 250 g schłodzonego sera mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- ½ buteleczki ekstraktu z wanilii
- 300 g malin do dekoracji
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy wcześniej pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder i jajko. Zagniatamy ręcznie ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika, a później przekładamy do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na cienki placek – jeżeli ciasto jest jeszcze kleiste można dodać mąki. Część ciasta zawijamy na wałek, z którego pomocą przekładamy je do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Wystające brzegi odcinamy przykładając do nich wałek. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Tarte pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 ºC, aż ciasto uzyska złoty kolor. Schłodzony ser mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na sztywny krem, zimną śmietanką. Gotowy krem wykładamy na spód tarty, a nim układamy maliny. Smacznego!