Składniki
Składniki na farsz:
- paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
- pół kartonika sera typu feta
- duży pomidor bądź kilka małych
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
- 2 jajka
Składniki na ciasto:
- 1-1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła ( kostki 200g)
- szczypta soli
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Następnie wykładamy formę ciastem i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami, kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.