Strudel Jabłkowy

Składniki

  • 2 szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 mała łyżeczka cukru pudru
  •  szczypta soli
  • 2 łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego
  • 1 jajkoniewielka ilość zimnej wody
  •  1 ½ kg jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • mielone goździki
  • orzechy i rodzynki

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Przesiać mąkę razem z solą i cukrem. Następnie wbić jajko, dodać masło oraz olej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, ugnieść ciasto rękoma. Gotowe ciasto przykryte folią spożywczą odstawić na 30 minut. Umyć, obrać i pokroić jabłka w plastry. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i ich kwaśności), cynamonem i mielonymi goździkami. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować ciasto żółtkiem bądź roztopionym masłem i wyłożyć warstwę jabłek, można delikatnie posypać bułką tartą. Następnie założyć końce strudla do środka i zawinąć. Tak przygotowany strudel włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec około 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy