Składniki
- 2 szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 mała łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego
- 1 jajkoniewielka ilość zimnej wody
- 1 ½ kg jabłek
- cukier
- cynamon
- mielone goździki
- orzechy i rodzynki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Przesiać mąkę razem z solą i cukrem. Następnie wbić jajko, dodać masło oraz olej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, ugnieść ciasto rękoma. Gotowe ciasto przykryte folią spożywczą odstawić na 30 minut. Umyć, obrać i pokroić jabłka w plastry. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i ich kwaśności), cynamonem i mielonymi goździkami. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować ciasto żółtkiem bądź roztopionym masłem i wyłożyć warstwę jabłek, można delikatnie posypać bułką tartą. Następnie założyć końce strudla do środka i zawinąć. Tak przygotowany strudel włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec około 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.