Składniki
- 550 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 30 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżki cukru
- 1 jajka
- 1 szklanki mleka (200 ml)
- 100 g roztopionego masła
- 80 g cukru pudru
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W oddzielnej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier oraz mleko (letnie). Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do innej miski wsyp przesianą mąkę z cukrem pudrem i dodaj roztopione masło, jajka i wyrośnięty już rozczyn. Całość dokładnie zagnieć, aż ciasto stanie się elastyczne i odstaw je do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po upływie godziny, rozwałkuj ciast tak aby uzyskało kształt prostokąta. Pozostawiając margines, posmaruj ciasto dżemem. Całość zwiń a brzegi zlep, aby dżem podczas pieczenia nie wypłynął. Ciasto przełóż do keksówki. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierz ciasta i wstaw do piekarnika na 190 st na 25 minut.
Smacznego