Strucla z dżemem porzeczowym

Składniki

  • 550 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżki cukru
  • 1 jajka
  • 1 szklanki mleka (200 ml)
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 g cukru pudru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W oddzielnej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier oraz mleko (letnie). Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Do innej miski wsyp przesianą mąkę z cukrem pudrem i dodaj roztopione masło, jajka i wyrośnięty już rozczyn. Całość dokładnie zagnieć, aż ciasto stanie się elastyczne i odstaw je do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Po upływie godziny, rozwałkuj ciast tak aby uzyskało kształt prostokąta.  Pozostawiając margines, posmaruj ciasto dżemem. Całość zwiń a brzegi zlep, aby dżem podczas pieczenia nie wypłynął. Ciasto przełóż do keksówki. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierz ciasta i wstaw do piekarnika na 190 st na 25 minut.

Smacznego

 

 

Zobacz wszystkie przepisy