Strucla makowa

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki na ciasto drożdżowe Polskie Młyny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 15 g oleju
  • 3 g soli
  • 2 g spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 100 g masła
  • 300 g miodu
  • 200 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów bez skórek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • Aromat rumowy

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn na ciasto drożdżowe: łyżkę mąki, łyżkę cukru łączymy ze sobą w małym naczyniu. Dodajemy wszystkie pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby zaczyn się uaktywnił. W rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy. Żółtka łączymy z cukrem, cukrem wanilinowym i ubijamy je na puszystą masę. Przesiewamy mąkę do dużej miski. Do wgłębienia w mące wlewamy: zaczyn, resztę ciepłego mleka, masło, masę jajeczną i pozostałe składniki. Całość wyrabiamy przez około 15 minut, aby uzyskać gładkie i jednorodne ciasto. Odstawiamy je na około godzinę, aby wyrosło.

Mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 30 minut. Pamiętamy mieszaniu gotującego się maku tak, żeby uniknąć przypalenia. Ugotowany mak odsączamy na sicie
przez 15-30 minut. Odsączony mak mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Pamiętajmy, żeby użyć najdrobniejszego sitka dołączonego do maszynki.

Bakalie siekamy drobno i mieszamy je razem ze skórką pomarańczową. Podgrzewamy roztopione masło z miodem, dodajemy posiekane bakalie, które podgrzewamy razem przez około minutę. Po tym czasie całą masę dodajemy do zmielonego maku. Test to najlepszy moment na dodanie aromatów: soku z cytryny, startej skórki pomarańczy, ekstraktu migdałowego, likieru pomarańczowego i aromatu rumowego. Całą masę mieszamy dokładnie Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części, które cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Nakładamy na nie masę makową. Uważamy, żeby zostawić rant 2-3 cm wolnej przestrzeni. Pomogą nam one ściśle zwinąć strucle w rulony. Zwinięte ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu smarujemy strucle roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ciasto przez 40-50 minut w 170 stopniach.
Upieczone ciasto można udekorować lukrem i kandyzowaną skórka pomarańczową.

Zobacz wszystkie przepisy