Składniki
- 300g Mąki Szymanowskiej Uniwesalnej
- 4g proszku do pieczenia
- 32g cukru wanilinowego
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Olej do wysmarowania gofrownicy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy razem składki suche: cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy składniki mokre: mleko, olej, żółtka. Całość miksujemy. Delikatnie łączymy pianę z białek z ciastem. Pieczemy w nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy przez około 5 minut. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi np. czerwonymi porzeczkami.
Smacznego!