Sernik z truskawkami

Składniki

SPÓD

  • 14 dag herbatników „petit beurre”
  • 5,5 dag masła

MASA SEROWA

  • 50 dag sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
  • 3 dag truskawek do sosu truskawkowego
  • 25 dag truskawek
  • cukier puder do posypania sernika

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka na miałki piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać, by powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać.

Przepis na masę serową:

Ser półtłusty zmielić trzykrotnie. Przygotować sos truskawkowy: 3 dag truskawek zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, aby nie było ziarenek.

Jajka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodać do sera i wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Następnie dodać obie mąki i wymieszać. Na koniec dodać sos truskawkowy i znów wymieszać.

Masę serową przelać na masę ciasteczkową. Opłukane, osuszone truskawki pokroić na połówki, poukładać na masie serowej skórką do sera, a przekrojoną częścią do góry, na koniec wcisnać je lekko do sernika. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, gdy sernik będzie całkowicie wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można też polać sosem truskawkowym.

Zobacz wszystkie przepisy