Składniki
SPÓD
- 14 dag herbatników „petit beurre”
- 5,5 dag masła
MASA SEROWA
- 50 dag sera półtłustego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
- 3 dag truskawek do sosu truskawkowego
- 25 dag truskawek
- cukier puder do posypania sernika
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka na miałki piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać, by powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać.
Przepis na masę serową:
Ser półtłusty zmielić trzykrotnie. Przygotować sos truskawkowy: 3 dag truskawek zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, aby nie było ziarenek.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodać do sera i wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Następnie dodać obie mąki i wymieszać. Na koniec dodać sos truskawkowy i znów wymieszać.
Masę serową przelać na masę ciasteczkową. Opłukane, osuszone truskawki pokroić na połówki, poukładać na masie serowej skórką do sera, a przekrojoną częścią do góry, na koniec wcisnać je lekko do sernika. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, gdy sernik będzie całkowicie wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można też polać sosem truskawkowym.