Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki razowej
- 300 g Mąki Szymanowskiej
- 1,5 szkl ciepłej wody
- 6 łyżek jogurtu naturalnego Bakoma w temperaturze pokojowej ( 120 g)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 2 łyżki oleju
- 100 g słonecznika łuskanego
- Dodatkowo: łuskany słonecznik do posypania
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
15Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do „ruszenia” drożdży. Po tym czasie do drożdży dodać obydwie mąki, sól, cukier, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej i słonecznik. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i obtoczyć w słoneczniku. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Odstawić na 60 minut do napuszenia. Piec w 190 st.C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.