Składniki
Składnik na ciasto (6 blatów):
- 225 g masła
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 ml mleka
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
- 900 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 5 łyżek cukru pudru
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ciasto:
Powinniśmy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiewamy do miski i odkładamy. Masło i cukier miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie do masy dodajemy stopniowo białka i miksujemy aż składniki się połączą. Do uzyskanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej miseczce. Dodajemy barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Następnie mieszamy je dokładnie z ciastem- do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do oddzielnych foremek o średnicy 21 cm i pieczemy około 18 – 20 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier puder przesiany przez sitko oraz ekstrakt. Całość mieszamy mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
Wykonanie:
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem. Ciasto jest dosyć wilgotne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.