Quiche szpinakowy z łososiem

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 480
  • 100 g miękkiego masła (plus jeszcze trochę do wysmarowania formy)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • po 1 łyżeczce soli i cukru pudru

Składniki na farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 g surowego łososia bez skóry
  • 250 g kremowego serka (może być także ricotta albo śmietana kremówka)
  • 50 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • masło i olej lub oliwa do smażenia

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta należy dokładnie wymieszać suche składniki. Następnie dodać masło i posiekać je w mące do uzyskania konsystencji przypominającej nieco kruszonkę. Dodać żółtka oraz wodę i szybko zagnieść. Uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Do przygotowania nadzienia umyć szpinak i osuszyć. Łososia posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Szpinak poszatkować. Na patelni roztopić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Kiedy się poddusi doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Ostudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na nim szpinak oraz podzielonego na kawałki łososia. Jajka zmiksować z kremowym serkiem oraz parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylać na szpinak i łososia. Piec około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta.

Zobacz wszystkie przepisy