Składniki
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 480
- 100 g miękkiego masła (plus jeszcze trochę do wysmarowania formy)
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- po 1 łyżeczce soli i cukru pudru
Składniki na farsz:
- 500 g świeżego szpinaku
- 150 g surowego łososia bez skóry
- 250 g kremowego serka (może być także ricotta albo śmietana kremówka)
- 50 g parmezanu
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- masło i olej lub oliwa do smażenia
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta należy dokładnie wymieszać suche składniki. Następnie dodać masło i posiekać je w mące do uzyskania konsystencji przypominającej nieco kruszonkę. Dodać żółtka oraz wodę i szybko zagnieść. Uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Do przygotowania nadzienia umyć szpinak i osuszyć. Łososia posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Szpinak poszatkować. Na patelni roztopić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Kiedy się poddusi doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Ostudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na nim szpinak oraz podzielonego na kawałki łososia. Jajka zmiksować z kremowym serkiem oraz parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylać na szpinak i łososia. Piec około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta.