Składniki
Składniki na ciasto parzone
- 150 ml wody
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 200 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej Polskie Młyny
- 4 całe jaja
- Szczypta soli
Składniki na krem
- 250 g słodkiej śmietanki do ubicia 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- Świeże truskawki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy mleko, masło, wodę i sól razem zagotować. Dodać mąkę i bardzo szybko i intensywnie zamieszać całość aby powstała jednolita masa. Całość gotować ale nieprzerwanie mieszając aż ciasto będzie widocznie odchodzić od garnka. Kiedy ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka przełożyć je do miski, odczekać chwilę jak przestygnie, a następnie miksując dodając po jednym jajku. Tak zrobione ciasto odstawić na około 30 min. Następnie po tym czasie ciasto umieścić w szprycy z końcówką o dużych kształtach i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej formować piramidki około średniki 5 cm. Tak zrobione ptysie piec około 30 min w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę przelać do miski i miksować około 3-4 min, następnie dodawać po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na wysokich obrotach około 5 min aż do uzyskania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Truskawki, umyć, osuszyć i odszypułkować oraz pokroić w kostkę, a następnie delikatnie wmieszać je do kremu – nie miksować!
Ostudzone ptysie przekroić na pół i przełożyć krem.