Składniki
- 5 szklanek Mąki Szymanowskiej pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- opakowanie suchych drożdży
- 2 opakowania sody oczyszczonej
- sól gruboziarnista do posypania
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250°C. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Pomieszać pozostałe składniki, oprócz sody. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W rondelku zagotować litr wody z sodą oczyszczoną. Ciasto podzielić na 10-12 części. Z każdego kawałka uformować wałek, a potem zlepić końce, formując okrągłe precle. Tak przygotowane precle zanurzyć na 15 sekund w wodzie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć grubą solą, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec przez 8-10 minut.