Składniki
- 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
- 140 g cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g jogurtu naturalnego
- 60 g oleju (polecam Olej Polski Rzepakowy)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowegoNadzienie z ricotty:
- opakowanie serka ricotta (250g)
- 30 g cukru
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
16Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki jogurt, ricottę i jajka. Ricottę mieszamy z cukrem (30g). To będzie nadzienie.Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, wanilię mieloną, proszek do pieczenia. Całość mieszamy.Do drugiej wlewamy składniki płynne: jogurt, olej, jajka i olejek pomarańczowy.Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 10 – 20 sekund).
Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. 2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Muffinki powinny się ładnie zarumienić.