Składniki
Składniki na pitę:
- 3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka drożdży suchych
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos :
- 1 mały ogórek, starty na tarce
- 100 g naturalnego jogurtu
- 100 g odtłuszczonego jogurtu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Składniki na farsz :
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- ser feta 250 g
- 1 czerwona cebula
- opakowanie mix sałat
- ogórek
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Pita: Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 6-8 równych części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na około 40 min. W tym czasie możemy przygotować farsz: kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, ser w kostkę, ogórki oraz cebule w plasterki. Płuczemy sałatę. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwile do lodówki, aby składniki się przegryzły. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje wkładamy do niego blachę razem z pitam. Pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pity pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie już chłodne, odcinamy górną część i napełniamy ją farszem oraz sosem.
Możemy podawać je na zimo jak również podgrzane w grilownicy.