Pierogi żytnie

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki Mąki Szymanowskiej Żytniej typ72
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • Szczypta soli
  • 20 dag Kaszy gryczanej
  • 25 dag Boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • Pieprz czarny
  • Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do piski, wbić jajko, dodać olej. Wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Kaszę ugotować ze szczyptą soli. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie. Ugotować 3 jajka na twardo. Pokrojone jajka dodać do kaszy, dodać podsmażony boczek z cebulą i wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, na koniec polać tłuszczem.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii