Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki Mąki Szymanowskiej Żytniej typ72
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- Szczypta soli
- 20 dag Kaszy gryczanej
- 25 dag Boczku wędzonego
- 4 jajka
- 1 cebula
- Pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do piski, wbić jajko, dodać olej. Wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Kaszę ugotować ze szczyptą soli. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie. Ugotować 3 jajka na twardo. Pokrojone jajka dodać do kaszy, dodać podsmażony boczek z cebulą i wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, na koniec polać tłuszczem.
Smacznego!