Składniki
- 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 450
- śmietana 18% 200 ml
- margaryna do pieczenia
- jajko
- szpinak mrożony lub świeży
- cebula
- czosnek (opcjonalnie)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do przygotowania farszu cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu. Nastawić olej na patelni i podsmażyć cebulę ze szpinakiem i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i opcjonalnie wyciśniętym czosnkiem. Farsz odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę, śmietanę i margarynę wyrobić ze sobą, aż ciasto uzyska konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie go. Następnie podzielić ciasto na 2-3 części. Każdy kawałek rozwałkowywać do grubości około 2 mm i wyciąć z niego możliwie dużo kół, np. za pomocą szklanki. Na środek okrągłych kawałków wykładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka, gdy wycinaliśmy zwykłą szklanką) uważając, żeby nie pobrudzić jego krawędzi. Następnie zamykamy pieroga i dociskamy końcówkę palcami robiąc małą falę. Opcjonalnie możemy dognieść zamknięcie zębami widelca, ale uważając żeby nie przedziurawić ciasta. Pierogi wykładamy na blachę np. na papier do pieczenia. W miseczce rozbełtujemy surowe jajko, którym smarujemy delikatnie pierogi aby nadać im szklisty, ładny wygląd. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180-200° na około 15 min i pieczemy aż uzyskają złoty kolor.