Składniki
- 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mleka skondensowanego (schłodzona)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka borówek/jagód
- Polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Baza. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich cukier. Następnie dodaj delikatnie mieszając rozbite żółtka. Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto, do wcześniej przygotowanej tortownicy (śr. 21 cm) i wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika.
Pianka. Rozpuść w żelatynę w 3 łykach gorącej wody i odstaw. Zmiksuj jagody/borówki (w przypadku, gdy używamy mrożonych, można je podgrzać). Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przelej mleko do miski i dodaj zmiksowane jagody, ubitą śmietanę i żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Pianę przelej na gotowy biszkopt i wstaw do lodówki. Gdy piana będzie sztywna, polej rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!