Składniki
- 1 szklanka Mąki Szymanowskiej pełen przemiał typ 1850
- cukier – 3/4 szklanki + 2 łyżki
- migdały w płatkach – 3 łyżki
- rabarbar – 3 laski
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- sól – duża szczypta
- esencja waniliowa – 1/2 łyżeczki
- olej – 1/2 szklanki
- jajko – 2 szt
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na kawałki o ok. 5 cm długości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć olej z jajkami i esencją waniliową, wlać do mąki i wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać 2 łyżkami cukru (może być brązowy) i migdałami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.