Składniki
- 6 białek
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki Mąki Pszennej Szymanowska
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g orzechów włoskich zmielonych
- szczypta soli
- 400g jogurtu naturalnego Bakoma Gęsty
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka mocnego espresso
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. zimnego espresso, a następnie rozpuścić. Jogurt, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy. Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem.