Składniki
- 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- ½ kostki masła
- Kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Gorzka czekolada ok. 50g
- 1/3 szklanki wody
- 3-4 gruszki surowe lub z kompotu
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło, cukier, wodę, kakao i pokruszoną czekoladę umieść w garnku. Na małym ogniu podgrzewaj do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Białka jajek oddziel od żółtek.
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, potem mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksuj.
Z kolei białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Foremkę w której będzie pieczone ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto.
Gruszki należy obrać i wyjąć z nich gniazda nasienne. Według uznania owoce można pokroić na mniejsze części. Gruszki należy ułożyć na cieście i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem i piec ok. 35 minut.