Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 szt. cukru waniliowego
- 3 g kakao
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml gorącej wody
- 100 ml oleju
- 100 g gotowego lukru plastycznego (kolor brązowy)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia. W jednej misce łączymy ze sobą przesianą mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowym, kakao oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą: rozpuszczoną kawę, jajko, mleko oraz olej. Połączone składniki suche dodajemy do składników mokrych. Całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w foremkach do muffinek. Papilotki napełniamy do 1/2 wysokości. Całość pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu muffinki możemy ozdobić gotową masą lukrową rozwałkowaną wałkiem o fakturze ziarenek kawy.