Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
Składniki na krem
- 8 łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka 2%
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z cukrem, solą i sodą. Dodać do tego kawałki zimnego masła i posiekać razem z mąką aż do momentu kiedy powstaną grudki. Następnie dodać jajka oraz miód i szybko zagnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Podzielić ciasto na 5 równych kawałków i wstawić do lodówki na 30 min. W międzyczasie przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta. Wyłożone ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 – 14 min. Całą procedurę powtarzamy 5 razy gdyż potrzebujmy pięć placków.
Masę przygotowujemy w następujący sposób: masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. W garnku zagotować mleko, dodać cukier i kaszę manną i cały czas gotować przez około 3 min ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Kiedy kasza manna ostygnie, do masła dodajemy ją porcjami i miksujemy aby uzyskać jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy ekstrakt wanilinowy. Kiedy mamy już wszystko gotowe wystarczy przełożyć placki masą i gotowe.