Mini babeczki kokosowe

Składniki

  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

 

Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Następnie w drugiej misie mieszamy ze sobą masło i cukier. Ucieramy do powstania jednolitej masy, dodajemy jajko i nadal ubijamy. Następnie dodajemy kolejno: wiórki kokosowe oraz wymieszane suche składniki na zmianę z mlekiem i likierem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Foremki na małe babeczki smarujemy masłem i prószymy bułka tartą. Foremki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Ostudzone babeczki dekorujemy owocami i listkami melisy. Możemy je również ozdobić cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy