Składniki
- 60 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 2 łyżki likieru kokosowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Następnie w drugiej misie mieszamy ze sobą masło i cukier. Ucieramy do powstania jednolitej masy, dodajemy jajko i nadal ubijamy. Następnie dodajemy kolejno: wiórki kokosowe oraz wymieszane suche składniki na zmianę z mlekiem i likierem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Foremki na małe babeczki smarujemy masłem i prószymy bułka tartą. Foremki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Ostudzone babeczki dekorujemy owocami i listkami melisy. Możemy je również ozdobić cukrem pudrem.