Mazurek wielkanocny

Składniki

  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
  • orzechy i owoce do udekorowania ciasta

Masa kajmakowa:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodajemy przesianą mąkę i całość dokładnie mieszamy. Łączymy ciasto w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Następnie formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wykładamy  rozwałkowanym ciastem i pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu spód smarujemy masą kajmakową i dekorujemy orzechami i owocami wedle uznania.

Masa kajmakowa:
Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z wody i czekamy aż ostygnie. Masa jest gotowa – możemy posmarować nią ciasto.

Zobacz wszystkie przepisy