Składniki
Ciasteczka:
- ¾ szklanki cukru
- 180 g przesianej Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka marchewki startej na średnich oczkach
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka miodu
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ciasteczka:
Masło utrzyj razem z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej jajko i wymieszaj przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu połącz wszystkie suche składniki i dodaj je do masy, wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę. Łyżką wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 10 minut.
Nadzienie:
do serka mascarpone dodaj miód i wymieszaj. Następnie włóż do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciastka będą już wystygną, przełóż je kremem i lekko dociśnij.
Wedle uznania ciasteczka z wierzchu możesz udekorować np. resztką serka mascarpone, owocami.
Smacznego ?