Makowiec

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 380 g Mąki Tortowej Szymanowskiej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru pudru
  • 190 ml ciepłego mleka
  • 110 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Do dekoracji:skórka pomarańczowa, lukier

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Na początku przygotuj rozczyn. Do kubka wrzuć rozkruszone drożdże i wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, rozczyn oraz masło. Całość wyrabiamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Mak przelewamy wrzątkiem (w tym celu wysyp mak na sitko) i dokładnie odsączyć. Zmiel go dwukrotnie na sitku o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, miękkie masło, ekstrakt migdałowy, oraz rodzynki.

Rozdziel białka od żółtek.  Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z masą makową. Białka ubij na sztywną piankę i delikatnie wymieszaj z masą makową.

 

Zobacz wszystkie przepisy