Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 380 g Mąki Tortowej Szymanowskiej
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g cukru pudru
- 190 ml ciepłego mleka
- 110 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa makowa:
- 250 g maku
- 25 g rodzynek
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Do dekoracji:skórka pomarańczowa, lukier
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Na początku przygotuj rozczyn. Do kubka wrzuć rozkruszone drożdże i wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, rozczyn oraz masło. Całość wyrabiamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Mak przelewamy wrzątkiem (w tym celu wysyp mak na sitko) i dokładnie odsączyć. Zmiel go dwukrotnie na sitku o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, miękkie masło, ekstrakt migdałowy, oraz rodzynki.
Rozdziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z masą makową. Białka ubij na sztywną piankę i delikatnie wymieszaj z masą makową.