Makaroniki Orzechowe

Składniki

Ciastka:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 50 g mąki pszennej Mąka Szymanowska od Polskie Młyny

Krem:

  • 125 g masła
  • 90 g brązowego cukru
  • 60 g mielonych włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Kilka orzechów włoskich zostawiamy do dekoracji, a resztę dokładnie mielimy jak najdrobniej. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier. Masę białkową ubijamy nadal nad gorącą kąpielą wodną do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Następnie, wsypujemy do masy pozostałe składniki. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Na papierze do pieczenia rysujemy kółka. Za pomocą szprycy cukierniczej wypełniamy je ciastem. Na środku każdego ciastka kładziemy połówkę orzecha. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. Gdy makaroniki będą stygnąć – możemy przystąpić do przygotowywania kremu. Ubijamy miękkie masło z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy mielone orzechy i sól. Ciasteczka przekładamy kremem i składamy po dwa.
Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy