Leśny mech

Składniki

 

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml. śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • orzechy pistacji do ozdoby

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu się całej masy dodajemy dobrze odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Masę wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem do przełożenia ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru, pod koniec dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy równej grubości blaty. Następnie blaty przekładamy kremem śmietanowym. Ciasto dekorujemy orzechami pistacji.

Zobacz wszystkie przepisy