Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml. śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- orzechy pistacji do ozdoby
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu się całej masy dodajemy dobrze odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Masę wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem do przełożenia ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru, pod koniec dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy równej grubości blaty. Następnie blaty przekładamy kremem śmietanowym. Ciasto dekorujemy orzechami pistacji.