Składniki
Ciastka:
- Gorzka czekolada 150 g
- Masło 100 g
- Mąka 40 g
- Cukier puder 40 g
- 2 żółtka
- Jajka 2 szt.
- 1 łyżeczka kakao
Do dekoracji:
- Cukier puder
- Listki melisy
- Dowolne owoce
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Po dokładnym rozpuszczeniu czekolady zostawiamy ją do wystygnięcia. Jajka, żółtka oraz cukier puder mieszamy w jednej misce do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem. Następnie do wystygniętej masy czekoladowej dodajemy stopniowo mąkę i kakao, po połączeniu się składników dodajemy jajka wymieszane z cukrem. Tak przygotowana masę przelewamy do kokilek. Foremki napełniamy do ¾ ich wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy 10 – 11 minut, upieczona babeczka powinna być delikatnie twarda z góry.
Upieczone ciastka dekorujemy cukrem pudrem, listkiem melisy oraz dowolnymi owocami. Podajemy ciepłe.