Składniki
CIASTO:
- 3 szklanki Maki Szymanowskiej pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 5 żółtek
MASA SEROWA:
- 1 kg sera mielonego
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kisiele cytrynowe
- 20 dag masła
PIANA:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 puszka ananasa w kostce albo do pokrojenia
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
CIASTO: Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
MASA: Roztopione masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać całe jajko i porcjami dodawać ser, cały czas miksując. Na koniec dodać kisiel.
PIANKA: Białka ubić na sztywno a następnie porcjami dodawać cukier puder aż do uzyskania konsystencji jak beza.
Formę na ciasto wysmarować tłuszcze. Na dnie wyłożyć ¾ całego ciasta i wylać masę serową. Następnie położyć ananasy i rozłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Po wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto.
Piec w temp. 180st. C przez około 60 minut.