Składniki
Składniki:
- 5 jajek
- 260 g Mąki na Babkę i Biszkopty Polskie Młyny
- 250 g masła
- 200 g cukru białego
- torebka cukru wanilinowego
- 300 g ulubionych bakalii (rodzynki, suszone owoce: figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina; owoce kandyzowane w cukrze, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu rumowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy około 1 godziny przed przygotowaniem, tak, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Większe bakalie kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy. Suszone owoce możemy namoczyć w rumie.
Masło dokładnie miksujemy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Masa powinna osiągnąć puszystą, kremową konsystencję. Ucieramy masę dalej i dodajemy po jednym jajku oraz po kropli zapachu rumowego. Staramy się nie przerywać ucierania. Do ubitej masy dodajemy partiami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto dokładnie, ale delikatnie. Do ciasta bazowego dodajemy partiami przygotowane wcześniej bakalie. Całość mieszamy drewnianą szpatułką tak, aby masa nie opadła. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy na babkę. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu keks wyjmujemy z foremki, polewamy białym lukrem i dekorujemy bakaliami.
Smacznego!