Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy z wody, jeśli nie jest rozdrobniony to siekamy go za pomocą noża lub w blenderze. Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie z mlekiem, olejem oraz wodą mineralną. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Następnie dodajemy partiami suche składniki do mokrych. Za pomocą miksera mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak uzyskanej masy dodajemy stopniowo szpinak. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki. Kiedy ciasto jest już gotowe odstawiamy je na 20 minut aby odpoczęło.
Ciasto pieczemy w nagrzanej gofrownicy do uzyskania złocistego koloru.
Tak przygotowane gofry możemy podawać z pomidorkami koktajlowymi, sadzonym jajkiem i pokrojonym na drobne kawałki wędzonym łososiem. Talerz możemy udekorować listkami świeżej bazylii.