Składniki
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki krupczatki Polskie Młyny
- 50 g masła roztopionego w rondelku
- 300 g cukru
- Dżem malinowy, morelowy i konfitura śliwkowa.
- Białko do posmarowania ciasta
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, wodę, sól i płynne masło. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ją na podsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy przez około 10 minut. Schładzamy wyrobione ciasto w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie wałkujemy je nadając mu kształt plusa. W samym środku ciasta kładziemy 200 g miękkiego masła i zaginamy rogi ciasta do środka. Całość wałkujemy tak, aby osiągnąć kształt kwadratu. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po określonym czasie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 20 na 45 cm. Składamy ciasto na połowę, ponownie wałkujemy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Procedurę wałkowania powtarzamy jeszcze 5 razy, pamiętając, aby po dwóch wałkowaniach odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
Tak przygotowane ciasto francuskie wałkujemy na cienki arkusz i wykrajamy z niego trójkąty o bokach około 7 cm. W połowie trójkątów wycinamy mniejsze trójkąciki. Na jeden trójkąt wykładamy wybrany dżem i przykrywamy drugim trójkątem z ciasta – tym z dziurką. Dokładnie zlepiamy brzegi. Wystające brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!