Składniki
Ciasto:
- 10 g drożdży
- 300 g Mąki Szymanowskiej Pszennej + do podsypywania ciasta
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 5 pomidorów koktajlowych
- 5 zielonych oliwek
- łyżeczka gruboziarnistej soli
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 listki świeżej bazylii
- oliwa do skropienia ciasta i wysmarowania formy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wymieszać z mąką, wodą, solą i oliwą. Wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce i zostawić do czasu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Formę wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki i odstawić jeszcze na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto skropić dość obficie oliwą i ułożyć na nim pokrojone pomidory i oliwki. Całość posypać solą i oregano. Piec około 15-20 minut do momentu aż przybiorą lekko brązowy kolor. Po upieczeniu posypać pokrojoną bazylią.