Faworki (chruściki)

Składniki

  • 400 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (12%)
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 litry oleju do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą masę.

Pianę z jajek i cukru dodajemy do mąki, następnie wlewamy śmietanę i spirytus, całość miksujemy. Po połączeniu się składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut w temperaturze pokojowej.

Ciasto zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na placek, składamy go na pół i znów rozwałkowujemy, powtarzamy tę czynność jeszcze 2-3 razy W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.

Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki

Nożem lub radełkiem wycinamy paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.

 Olej rozgrzewamy do 180 stopni w szerokim garnku, wkładamy do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażymy na złoty kolor, po około 30 – 60 sekund z każdej strony.

Faworki układamy na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy