Składniki
Składniki na ciasto parzone
- 1 szklanka Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka (mogą być M)
- 125 gram masła
Składniki na krem
- 0,5 l mleka
- ok. 9 gram cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 3 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 3 g Maki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z masłem . Do wrzątku wsyp mąkę i cały czas mieszaj tak by ciasto się nie przypaliło. Gdy masa uzyska szklisty wygląd i dobrze odchodzi od ścianek naczynia, zdejmij je z palnika. Poczekaj aż się całkowicie ostudzi. Następnie dodaj do ciasta jajka i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
W międzyczasie przygotuj sobie blaszkę wyłożoną papierem do mieszczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, za pomocą np. rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką, wyłóż masę odpowiednio formując (około 10 cm długości i 3 cm wysokości).
Piecz w temp. 200 st. przez 20-30 minut. Gotowe eklerki są chrupiące z wierzchu. Wystudzone ciastka przekrój na pół.
Przygotowanie kremu
Utrzyj żółtka z cukrem do uzyskania pulchnej masy. Olej 1 szklankę mleka odstaw, a resztę zagotuj z przekrojoną na pół laską wanilią (bez ziarenek). Do wcześniej odstawionej szklanki mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną i dobrze wymieszaj. Gotową masę wlej do wcześniej zagotowanego mleka, ale z wyjętą już laską wanilii. Dodaj następnie utarte żółtka z cukrem i mieszany do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Uzyskany krem włóż do rękawa i umieść pomiędzy wystudzone ciastka. Na koniec możesz przyozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!