Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Margarynę rozpuść w garnku postawionym na małym ogniu, następnie ją ostudź. Jajka zmiksuj, dodając do nich jednocześnie cukier i cukier waniliowy i miksuj do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Po dodaniu dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Następnie ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj.
Dwie małe foremki na babkę dokładnie wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przełóż łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Możesz delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Następnie lekko ją przestudź i wyjmij z formy. Wedle uznania można gotowe ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!