Składniki
- 50 dag mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 4 dag. drożdży,
- szczypta soli,
- 1/2 kg. jabłek,
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże w 1/2 szklance mleka, łyżce cukru i łyżce mąki. Wymieszać i odstawić. Wymieszać cukier z jajem i dodać rozczyn, mleko oraz mąkę oraz letnie, roztopione masło. Wyrobić ręcznie. Odstawić. Po około godzinie podzielić ciasto na około 20 części – z każdej uformować kulkę wielkości pięści. Układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki przygotować do nadziewania: w każdej zrobić wgłębienie, np. dnem wąskiej szklanki. Do wgłębienia włożyć jabłka Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia.