Drożdżówka z rabarbarem

Składniki

Rozczyn:

  • 30 drożdży
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • ½ szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej  krupczatki typ 450 lub pszennej krupczatki typ 450
  • ½ szklanki mleka

Ciasto:

  • Około 2 i ½ szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 50 dag rabarbaru
  • Szczypta cukru

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej
  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozczyn: Lekko podgrzać mleko, dodać rozdrobnione drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
Ciasto: Przesiać mąkę pszenną ze szczyptą soli. Dodać cukier i masło z lodówki. Rozdrobnić masę w palcach, aby powstała drobną kruszonka. Wlać rozczyn i dodać żółtko. Dokładnie wszystko ugnieść i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce; można przykryć ściereczką.
Nadzienie: Obrać rabarbar i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Zasypać całość cukrem. Gotować przez około 5 minut.
Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę (wyrobić w palcach)
Całość: Podzielić przygotowane ciasto drożdżowe na około 10 kawałków. Każdy z nich ugniatać delikatnie w placach, aby utworzyć podstawę drożdżówek z wklęsłym środkiem na rabarbar. We wgnieceniu umieścić rabarbar i obficie posypać kruszonką. Boki drożdżówki posmarować odrobiną mleka. Nastawić piekarnik na 180 i piec przez 20 minut.

Zobacz wszystkie przepisy