Składniki
Rozczyn:
- 30 drożdży
- 2 płaskie łyżki cukru
- ½ szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej krupczatki typ 450 lub pszennej krupczatki typ 450
- ½ szklanki mleka
Ciasto:
- Około 2 i ½ szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 50 dag rabarbaru
- Szczypta cukru
Kruszonka:
- 1/3 szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozczyn: Lekko podgrzać mleko, dodać rozdrobnione drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
Ciasto: Przesiać mąkę pszenną ze szczyptą soli. Dodać cukier i masło z lodówki. Rozdrobnić masę w palcach, aby powstała drobną kruszonka. Wlać rozczyn i dodać żółtko. Dokładnie wszystko ugnieść i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce; można przykryć ściereczką.
Nadzienie: Obrać rabarbar i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Zasypać całość cukrem. Gotować przez około 5 minut.
Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę (wyrobić w palcach)
Całość: Podzielić przygotowane ciasto drożdżowe na około 10 kawałków. Każdy z nich ugniatać delikatnie w placach, aby utworzyć podstawę drożdżówek z wklęsłym środkiem na rabarbar. We wgnieceniu umieścić rabarbar i obficie posypać kruszonką. Boki drożdżówki posmarować odrobiną mleka. Nastawić piekarnik na 180 i piec przez 20 minut.