Składniki
Ciasto:
- 475g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g masła
- 2 jaja
- 175ml mleka
- 8g suchych drożdży
- 1 łyżka pasty z wanilii
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku, zestawiamy z kuchenki, dolewamy do niego mleko. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, drożdże, jajka, pastę waniliową, dolewamy mleko z masłem, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki lub dodajemy mleka. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odstawiamy. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 70x35cm, następnie smarujemy je dwoma łyżkami roztopionego masła. Jabłka odciskamy z soku, rozkładamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy ciasno jak roladę.
Roladę kroimy na 1cm kawałki, układamy w posmarowanej masłem formie, musimy pamiętać aby zachować odstępy, bo ciasto urośnie. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.