Drożdżowe ślimaki z jabłkiem

Składniki

Ciasto:

  • 475g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 2 jaja
  • 175ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło topimy w rondelku, zestawiamy z kuchenki, dolewamy do niego mleko. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, drożdże, jajka, pastę waniliową, dolewamy mleko z masłem, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki lub dodajemy mleka. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odstawiamy. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 70x35cm, następnie smarujemy je dwoma łyżkami roztopionego masła. Jabłka odciskamy z soku, rozkładamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy ciasno jak roladę.
Roladę kroimy na 1cm kawałki, układamy w posmarowanej masłem formie, musimy pamiętać aby zachować odstępy, bo ciasto urośnie. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.

Zobacz wszystkie przepisy