Składniki
Burgery:
- 700g mięsa mielonego
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
- olej do smażenia, Polski Olej rzepakowy
Bułki:
- 680g mąki pszennej, Mąka Szymanowska tortowa, typ 450
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- sezam
Dodatki:
- sałata
- pomidor
- ogórki konserwowe
- majonez
- keczup
- musztarda
- ser żółty
- i wszystko inne, co lubimy:)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.
Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.