Domowe burgery

Składniki

Burgery:

  • 700g mięsa mielonego
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
  • olej do smażenia, Polski Olej rzepakowy
Bułki:
  • 680g mąki pszennej, Mąka Szymanowska tortowa, typ 450
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • sezam

Dodatki: 

  • sałata
  • pomidor
  • ogórki konserwowe
  • majonez
  • keczup
  • musztarda
  • ser żółty
  • i wszystko inne, co lubimy:)

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.
Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.

Zobacz wszystkie przepisy